Takaisin

Muutoksia varainsiirtoveron käsittelyyn 1.11.2019 alkaen

Muutoksia varainsiirtoveron käsittelyyn 1.11.2019

Varainsiirtoveron maksamiseen tarvitaan jatkossa ostajan henkilökohtainen varainsiirtoveron viitenumero. Jokaisella Verohallinnon rekisterissä olevalla ostajalla on henkilökohtainen varainsiirtoveron viitenumeronsa, joka on saatavilla Verohallinnon OmaVero-palvelusta tai Verohallinnon puhelinpalvelusta. Lähtökohtaisesti, jos ostaja ei ole Verohallinnon asiakas (tyypillisesti ulkomaalainen henkilö), hänen on rekisteröidyttävä asiakkaaksi saadakseen maksua varten tarvittavan asiakaskohtaisen viitenumeronsa. Rekisteröinnin voi suorittaa ostaja itse tai ostajan valtakirjalla valtuuttama asiamies. Varainsiirtoveron määrän laskeminen ja veronmaksamisen raja-arvot säilyvät ennallaan. Varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä asiakaskohtaisesti ja ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa tai erillisellä lomakkeella. Myös ilmoittamisen voi suorittaa ostaja itse tai ostajan valtakirjalla valtuuttama asiamies.

Yllä mainitut muutokset monimutkaistavat käsittelyä merkittävästi verrattuna aikaisempaan. Merkittävimpinä eroina ovat muun muassa tarvittavien viitteiden haku, ulkomaalaisten henkilöiden rekisteröinti ja henkilötasolla vaadittavan nettilomakkeen käyttö verojen raportoinnissa. Verohallinnolla ei ole tässä vaiheessa tarjolla osakepalkkioihin liittyen yhtiöiden tarpeisiin sähköistä raportointirajapintaa. Olemme tunnistaneet haasteen ja käyneet Verohallinnon kanssa läpi käytännön ratkaisuvaihtoehtoja. 

EAM palvelee yhtiöitä jatkossakin varainsiirtoverojen osalta. Käymme mielellämme prosessia läpi yhtiönne näkökulmasta, lisätietoja liiketoimintajohtaja Petri Pehkoselta. 

Virallinen tiedote asiasta löytyy Verohallinnon sivuilta.

uutisliitteen kuva
Petri Pehkonen
Director, Operations

+358 9 4766 9425

petri.pehkonen@eam.fi